Hoe werkt een Tesla?

Als u een Tesla rijdt of net een proefrit heeft gemaakt, dan bent u vast benieuwd naar de werking van de elektrische auto. In deze blog maken we aan de hand van een aantal handige afbeeldingen duidelijk hoe de elektrische auto werkt en waarom deze zo prachtig is door zijn simpele ontwerp.

Ten eerste zijn dit de belangrijkste onderdelen in de Tesla

  1. De Lithium-Ion accu
  2. De wisselrichter/omvormer
  3. Inductiemotor
  4. De versnellingsbak

Inductiemotor

De inductiemotor bestaat uit de stator en de rotor. In de stator is bestaat uit een spoel(en). Als er wisselstroom door de spoel wordt geleid ontstaat er een draaiend magnetisch veld. Dit magnetische veld brengt vervolgens de rotor in beweging. Als u tijdens het rijden in de Tesla het gaspedaal loslaat wordt de kinetische energie van de auto omgezet in elektriciteit. Dit regeneratieve remmen kan door de inductiemotor energie te laten terugsturen naar de accu’s. Als u niet precies begrijpt hoe de energie wordt opgewekt herinnert u zich misschien nog het natuurkundeproefje met de spoel en de magneet. Om een lampje te laten branden moet je de magneet langs de spoel bewegen.

De wisselrichter/omvormer

De accu van de auto levert directe stroom, hierom is de omvormer nodig. De omvormer veranderd de directe stroom naar wisselstroom.  De snelheid van de elektrische auto is afhankelijk van de frequentie van de wisselstroom, deze kan met de wisselrichter worden beïnvloed.

De Lithium-ion accu

De accu van de Tesla is een Lithium-ion accu. De accu is opgebouwd uit individuele cellen. Door de individuele cellen kan de batterij makkelijk gekoeld worden. De model s heeft wel 7000 individuele cellen in de accu.

De versnellingsbak

Het vermogen van de motor wordt door middel van een versnellingsbak overgebracht naar de wielen van de auto. De versnellingsbak heeft maar 1 versnelling en een differentieel om het vermogen over te brengen

YouTube Animatie

De onderstaande YouTuber geeft in zijn filmpje een uitgebreide en geanimeerde uitleg over de werking van de Tesla.