Bonus Malus Ladder

De bonus malus ladder wordt door verzekeraars gebruikt om de korting op de premie vast te stellen Hierbij gaat het om het aantal schadevrije jaren wat iemand heeft, hoe hoger het aantal jaren hoe lager de premie. Bekijk de polisvoorwaarden van de verzekering voor de bonus malus ladder.

Korting

Het aantal treden verschilt per verzekeraar, net als de hoogte van de korting per stap. Voorbeeld: de a.s.r. autoverzekering gaat tot 26 treden met een korting van 75% in vergelijking met klaverblad die al vanaf trede 15 een korting geeft van 85%. In onze vergelijker wordt als u uw schadevrije jaren invult ook direct de premie inclusief korting vastgesteld.

Bij schade

Als u schade heeft gemaakt gaat uw bonus malus korting omlaag, u verliest schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren dat u verliest is gemiddeld 5 jaar, maar kan ook meer of minder zijn per verzekeraar. Als er wordt vastgesteld dat u niet aansprakelijk bent voor de schade gaat u niet achteruit in uw schadevrije jaren.

(Voorbeeld bonus malus ladder)

Negatieve schadevrije jaren

Het is ook mogelijk dat als u een aanrijding heeft en aansprakelijk bent voor de schade een negatief aantal schadevrije jaren krijgt, hierdoor zal u een toeslag moeten betalen op de premie.

No-Claimbeschermer

Bij veel verzekeringen is het mogelijk een no-claimbeschermer af te sluiten. Met deze aanvullende dekking blijft uw korting hetzelfde nadat u een schade heeft geclaimd, dit kan één keer per jaar. De schadevrije jaren worden wel verminderd als u schade claimt.

Voorbeeld: Als iemand in de tabel in het voorbeeld op trede 11 staat krijgt die een korting van 76%, als u dat jaar schade maakt en u heeft een aanvullende dekking no-claimbeschermer blijft de korting 76%, terwijl u gezakt bent tot trede 6, hierdoor zal de korting niet stijgen en bij een switch naar een andere verzekering zal u maar 7 schadevrije jaren mee kunnen nemen.

Lees meer over de No-claimbeschermer