Eigen risico autoverzekering
Ook bij een autoverzekering is er sprake van het eigen risico: het gedeelte van de gemaakte kosten bij schade die zelf betaald moet worden. Dit is wel enkel van toepassing bij schade aan uw eigen auto (allrisk schade) en dus niet bij schade aan anderen. Enkele verzekeraars bieden autoverzekeringen aan zonder een eigen bijdrage bij schade, maar meestal wordt er een (standaard) bijdrage gerekend van circa €150. Pas bij kosten boven dit bedrag keert de verzekering het resterende bedrag uit. Wanneer u vrijwillig voor een hoger eigen risico kiest, zal u in de meeste gevallen een lagere premie betalen.

WA-verzekering
Wanneer u enkel een WA-verzekering heeft afgesloten hoeft u nooit zelf een bijdrage te betalen (op zeer hoge uitzonderingen na), aangezien het hier altijd om schade gaat die u aan een ander heeft toegebracht. Als u deze verzekering uitbreidt met een beperkt of volledig casco krijgt u wel te maken met een eigen risico. Dit kunt u vaak naar eigen keuze verlagen of verhogen.

Uitzonderingen

Jongeren
Bij veel verzekeraars geldt voor jongeren onder 24 jaar een hoger eigen risico, omdat deze een zekere risicogroep vormen. Door onder andere minder rijervaring wordt er door deze doelgroep relatief gezien meer schade gereden. Deze verhoging is ook van toepassing wanneer er schade wordt gereden met uw auto wanneer uw zoon of dochter van jonger dan 24 jaar hierin reed. Het verschil van het kan honderden euro’s betreffen. Lees hier meer over deze uitzondering.

Cabriokap
Ook bij schade aan uw cabriokap kan er soms een hoger eigen risico worden gerekend. Dit omdat u sneller schade oploopt aan een cabriokap dan aan het dak van een andere auto.

Ruitschade
Het eigen risico bij ruitschade is per autoverzekering en per situatie verschillend. Zo kan het zijn dat de ruit in zijn geheel vervangen moet worden, maar vaak kan een ruit ook gerepareerd worden (bijvoorbeeld in het geval van een ster in de ruit). In dit laatste geval geldt er nooit hoeft u nooit zelf een deel van de kosten betalen. Daarnaast is het bedrag ook afhankelijk van waar u de vervanging en/of reparatie laat uitvoeren. Wanneer u deze werkzaamheden laat uitvoeren door uw eigen gekozen dealer of garage, dan is het mogelijk dat uw autoverzekeraar het gehele of een verhoogd eigen risico in rekening brengt.

Afkopen 
Tot slot heeft u bij enkele autoverzekeraars de keuze om het eigen risico af te kopen. Lees hierover meer.