Caravanverzekering
Wanneer u met de caravan op vakantie gaat is het verstandig om na te gaan wat voor een verzekeringen u kunt afsluiten en hoeveel er vergoed wordt in bepaalde situaties. Hieronder volgen verschillende soorten (caravan)verzekeringen.

Schade aan eigen caravan
Een (losse) caravanverzekering is niet verplicht, maar hiermee kunt u uw eigen caravan wel verzekeren voor schade. Deze schade kunt u bijvoorbeeld oplopen wanneer iemand op de camping tegen uw caravan aanrijdt. Ook schade ontstaan door brand of door slecht weer zoals bijvoorbeeld storm, bliksem of hagel valt onder de caravanverzekering. Let wel op dat er in veel gevallen een eigen risico per gebeurtenis geldt. De hoogte van dit eigen risico is per verzekeraar verschillend.

Schade door uw caravan aan anderen
Uw caravan is meeverzekerd met uw autoverzekering zolang deze aan uw auto is gekoppeld. Mocht uw caravan bijvoorbeeld onderweg losschieten en daarbij een andere auto raken, dan bent u – met zowel een WA verzekering als een beperkte of een volledige cascodekking – verzekerd voor de schade aan de auto van de ander. Zodra u met uw losgekoppelde caravan schade toebrengt (door middel van bijvoorbeeld een mover) aan een auto van een ander, dekt uw autoverzekering deze schade niet. U kunt in dit geval aanspraak maken op uw aansprakelijkheidsverzekering. Voor vergoeding van schade aan uw eigen caravan kunt u enkel bij uw caravanverzekering terecht, wanneer u deze van tevoren heeft afgesloten.

Schade melden
Heeft u schade opgelopen tijdens uw vakantie? Meld dit dan zo snel mogelijk bij uw verzekeraar (bijvoorbeeld bij uw inboedel- of reisverzekeraar). Hierbij moet u aantonen dat u daadwerkelijk op reis was en dat de schade onoverkoombaar was. Daarnaast bent u verplicht aangifte te doen bij de politie. U stuurt een zo compleet mogelijk ingevuld schadeformulier toe inclusief belangrijke documenten zoals bonnen, verklaringen van politie/reisleiding, nota’s van medische behandelingen etc.

Kentekenplaat bij caravan zwaarder dan 750kg
Wanneer uw caravan onder de 750kg weegt, is een wit kentekenplaat met het kenteken van uw auto voldoende. Wel bent u verplicht een NL-sticker op uw caravan aan te brengen wanneer u naar het buitenland gaat.
Als uw caravan inclusief belading zwaarder is dan 750kg, heeft u zowel een aparte kentekenplaat als een apart kentekenbewijs nodig.

Groene kaart
In de meeste Europese landen heeft u geen aparte groene kaart voor uw caravan nodig wanneer u op vakantie gaat. Dit geldt ook voor Nederland. Echter is in een enkel geval wel een aparte groene kaart verplicht, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, Spanje en Polen. Deze groene kaart kunt u bij uw autoverzekering opvragen. Vergeet niet een kopie van uw kentekenbewijs mee te sturen.