Het afsluiten van een autoverzekering is waarschijnlijk niet de meest leuke bezigheid die u kunt bedenken. Toch kan u veel geld besparen door een juiste keuze te maken. Het eerste wat u moet doen is het kijken naar de dekking die bij uw situatie past en zo hangt de hoogte van uw premie af van omstandigheden zoals schadevrije jaren die u hebt opgebouwd en uw leeftijd. Hieronder 5 tips voor een goedkopere autoverzekering:

1
Verhoging van het eigen risico
Een gemakkelijke manier om geld te besparen op de premie en een goedkopere autoverzekering te krijgen is het verhogen van het eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat bij schade wordt verminderd op de uitkering. Stel u heeft na een aanrijding schade aan uw auto en de reparatie gaat €1.000,- kosten. Met een eigen risico van €150,- ontvangt u dan € 850,- van de verzekeraar. Wanneer u voor een (vrijwillig) hoger eigen risico kiest, zal de premie van uw autoverzekering omlaaggaan. U loopt dan wel bij schade het risico dat een groot deel van de schade voor eigen rekening moet nemen.
2
Koop een auto in een lagere risicoklasse
Ziet u weleens een Ferrari of een Porsche aan u voorbijrijden? Grote kans dat de eigenaar maandelijks veel geld aan de autoverzekering kwijt is. Dit is niet alleen omdat het dure auto’s zijn, maar ook omdat de kosten van reparaties bij deze auto’s vaak veel hoger liggen en ze diefstalgevoeliger zijn dan andere auto’s. Bij auto’s met een hoge cataloguswaarde betaalt u een hogere verzekeringspremie, maar ook dient u rekening te houden met het imago van het merk. Er vergelijkbare auto’s die vanwege het merk een afwijkend imago hebben. Zo wordt een donkere Volkswagen Golf of een Mitsubishi Outlander PHEV vaker gesloten dan andere auto’s in deze klasse.
3
Combineer verschillende verzekeringen
Door meerdere verzekeringen te combineren kunt u een hoge korting krijgen. Zo kunt u naast uw autoverzekering ook uw woonhuis-, reis en rechtsbijstandverzekering in één pakket sluiten om zo extra korting te krijgen. Dat scheelt jaarlijks op uw autoverzekering zo een paar tientjes.
4
Vermijd dubbele kosten
Let op dat u niet tweemaal betaalt voor hetzelfde. Zo hoeft u op uw autoverzekering geen aanvullende pechhulp af te sluiten als u hiervoor al een dekking heeft bij uw dealer of de ANWB. Als u nu al een rechtsbijstandverzekering heeft, kijk dan goed of hier ook een verkeersrechtsbijstand bij zit, een aanvullende verkeersdekking op uw autoverzekering is dan ook niet nodig.
Hetzelfde geldt voor de verzekering voor inzittenden zoals een ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI) en een schadeverzekeringen voor inzittenden (SVI). Deze twee verzekeringen dekken gedeeltelijk dezelfde kosten.
5
Rijd minder
Eén van de vragen die u bij het afsluiten dient te beantwoorden is hoeveel kilometer u per jaar rijdt. Hoe minder u rijdt, hoe minder u waarschijnlijk betaalt. De logica hiervan is simpel: hoe minder u rijdt, hoe minder u kans heeft op een verkeersongeval en hiermee een goedkopere autoverzekering. Er zijn verzekeraars die een korting bieden wanneer u onder een bepaald aantal kilometers per jaar blijft. Let wel op, uw kilometerstand kan bij schade worden gecontroleerd! Deze korting kan vooral aantrekkelijk zijn voor stedelingen, die ook veel gebruik maken van het openbaar vervoer, of voor ouderen die geen lange afstanden meer afleggen.