In deze blog bespreken we een aantal tips over het risico en de preventie van autodiefstal.

Diefstalrisico

De ene auto wordt vaker gestolen dan de ander, de stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit houdt de aantal diefstallen van Nederlandse voertuigen bij en geeft het risico op diefstal. Daarnaast geeft het AVc  bijvoorbeeld tips ter preventie van diefstal van meerdere voertuigen en kijken ze ook naar diefstalaantallen per postcodegebied. In de onderstaande tabbladen staan de automerken en modellen met de hoogste kans op diefstal.

De meest gestolen merken van de eerste helft van 2017 waren:

 1. Eén op de 722 Audi’s werd gestolen
 2. Eén op de 778 Volkswagens werd gestolen
 3. Eén op de 898 BMW’s werden gestolen
 4. Eén op de 2413 Renaults werden gestolen
 5. Eén op de 3164 Opels werden gestolen

Merken hebben natuurlijk ook verschillende modellen waar veel verschil tussen de diefstal aantallen zit, zo zijn de volgende modellen het meest gestolen in de eerste helft van 2017:

 1. Audi A5 (1 op de 217)
 2. BMW 1-serie (1 op de 376)
 3. Volkswagen Polo (1 op de 482)
 4. BMW 5-serie (1 op de 604)
 5. Volkswagen Golf (1 op de 656)

Naast het merk bepalen onder andere de volgende factoren het risico op diefstal:

 • Adres: het adres waar u woont en werkt bepalen ook het risico op diefstal. Zo worden er in het platteland minder auto’s gestolen in vergelijking met de stad. Het is soms zelfs zo dat bij het huis van de buren het risico net iets hoger of lager is.
 • Kleur van de auto: Roze, gele en oranje auto’s worden het minst vaak gestolen. Dit komt waarschijnlijk omdat deze auto’s teveel opvallen of slecht verkoopbaar zijn.
 • Beveiligingsklasse: Als een auto goed beveiligd is zal een inbreker minder snel in de auto kunnen inbreken of wordt de auto sneller teruggevonden.

De verzekeraar probeert de risico’s in te schatten om zo de hoogte van de premie te kunnen berekenen en kijkt daarbij naar een de vorige factoren. Natuurlijk zijn er nog een aantal dingen waar de verzekeraar niet meer berekend, maar wel werkt ter preventie van diefstal.

Preventietips

 • Stop uw autosleutel veilig weg, niet in een tas of losse broekzak
 • Zorg dat de auto goed dicht zit en het alarm aanstaat
 • Parkeer op een goed overzichtelijke en verlichte plek
 • Bewaar de sleutels thuis ook veilig
 • Laat geen telefoons/laptops/tablets in de auto liggen
 • Vraag de garage naar extra beveiligingsoplossingen zoals een betere beveiligingsklasse, kenteken graveren in het raam etc.