In sommige landen loopt u het risico op een bekeuring als u in de winter rijdt zonder winterbanden. In deze blog leggen wij uit waarom dit zo is en waar de winterbanden verplicht zijn.

Winterbanden versus zomerbanden / all seasons banden

Veel mensen vragen zich af wat het voordeel is van het wisselen naar winterbanden.

bekeuring in buitenland bij rijden zonder winterbanden

Het grootste verschil is dat de winterbanden meer grip hebben en de kans op het slippen met de auto in regen en sneeuw verminderd. De band heeft meer grip omdat het gemaakt is van een speciaal soort rubber. Dit rubber zorgt wordt bij lagere temperaturen niet hard en blijft dus grip houden. Ook heeft de band een ander profiel ten opzichte zomerbanden, met dit profiel kan sneeuw makkelijker van de band afkomen. Dus naast dat u geen boete krijgt in het buitenland, kan u veilig de weg op met een set winterbanden. U herkent deze banden aan het sneeuwvlokje op de zijkant.

Na de winter is het wel verstandig weer te wisselen naar zomerbanden. Door de extra grip slijten de winterbanden sneller en rijdt u minder zuinig.

Dan zijn er ook nog all season banden, deze banden zitten tussen zomer en winterbanden in. All season banden hebben de volgende voordelen:

  • Geen banden wisselen voor- en na de winter
  • Meer grip in de winter dan zomerbanden

Als nadeel hebben de all season banden:

  • Slijten sneller in de zomer
  • Heeft minder grip in de winter
  • Is wordt in het buitenland niet gezien als winterband

Waar zijn de winterbanden verplicht

In de onderstaande tabel staan de landen waarbij u een boete kan krijgen op het moment dat u zonder winterbanden rijdt.

België Het is in België niet verplicht om winterbanden te hebben.
Duitsland In Duitsland wordt een band met daarop de letters M+S (modder en sneeuw) niet langer aangezien als volwaardige winterband. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool, een sneeuwvlokje. M+S-banden mogen nog tot 30 september 2024, mits deze zijn aangeschaft voor 1 januari 2018. Koopt u later winterbanden dan moeten ze zijn voorzien het sneeuwvlokje.
Frankrijk Op bergwegen kunnen winterbanden verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met borden. Ook kunnen sneeuwkettingen hier verplicht zijn.
Italië Bij een aantal wegen geldt bij winterse omstandigheden dat winterbanden verplicht zijn. In het Aosta-dal geldt deze verplichting van 15 oktober t/m 15 april.
Luxemburg In Luxemburg gaat hetzelfde op als in Duitsland, bij winters weer moet de auto dus de goede uitrusting hier voor hebben.
Oostenrijk Van 1 november t/m 15 april geldt er in Oostenrijk een verplichte winteruitrusting voor je auto afhankelijk van de weersomstandigheden. (Vergelijkbaar met de regeling in Duitsland/Luxemburg, bekijk dus hier ook goed het weer voordat u gaat rijden om een bekeuring te ontlopen)
Zweden In Zweden geldt van 1 december tot 1 april een verplichting voor Zweedse auto’s.
Zwitserland In Zwitserland zijn winterbanden het niet verplicht in de winter. Als u doordat u geen winterbanden heeft het verkeer hindert bent u wel in overtreding. Daarbij geldt ook dat u aansprakelijk bent als u met zomerbanden betrokken raakt bij een ongeval onder winterse omstandigheden.