Beveiligingsklassen auto
Om uw auto te beschermen tegen diefstal, inbraak zijn er 5 verschillende beveiligingsklassen. In deze blog leggen wij u de verschillende beveiligingsklassen uit, daarnaast bespreken we andere factoren die het risico op diefstal beïnvloeden. In Nederland kijken verzekeraars ook naar de beveiligingsklasse van de auto bij het berekenen van de premie of stellen ze een eis aan de minimale beveiliging van de auto. Zo moeten hele luxe auto’s vaak minimaal voldoen aan beveiligingsklasse 4 en voor goedkopere of minder diefstalgevoelige auto’s kan een lagere beveiligingseis gelden. De beveiligingssystemen moeten voldoen aan de eisen van Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) en gecertificeerd zijn.

Hieronder worden de verschillende beveiligingsklassen toegelicht.

Beveiligingsklasse 1: De eerste beveiligingsklasse is de startonderbreking, deze zit standaard in auto’s. Voorbeelden hiervan zijn: het pookslot, het stuurslot en de elektronische startonderbreker. De elektronische startonderbreker is al sinds 1998 verplicht en zorgt ervoor dat de auto de sleutel van de eigenaar herkent door middel van een chip. Hierdoor kan de motor niet door anderen worden gestart.

Beveiligingsklasse 2: Deze beveiligingsklasse heeft naast de startonderbreking ook inbraakdetectie. Inbraakdetectie houdt in dat het alarm van de auto afgaat als iemand probeert in te breken in de auto .

Beveiligingsklasse 3: De derde klasse heeft als aanvulling op klasse 2 een hellingdetectie. Dus als de auto wordt opgetild middels een krik zal het alarm afgaan.

Beveiligingsklasse 4: Een auto met de beveiligingsklasse 4 beschikt naast dezelfde beveiliging uit klasse 3 ook over een voertuigvolgsysteem. Met dit systeem kan de positie van de auto worden achterhaald door een meldkamer. Het systeem kan op afstand worden aangezet na melding van diefstal of gaat aan doordat de auto beweegt.

Beveiligingsklasse 5: Deze klasse is hetzelfde als beveiligingsklasse 4 alleen gaat het voertuigvolgsysteem aan zodra het alarm afgaat.

Beveiligingsklassen auto

Risico op diefstal
Een deel van de premie is afhankelijk van het risico op diefstal. Niet alleen de beveiligingsklasse van de auto zorgen dat dit risico afneemt maar onder andere ook de volgende factoren:

  • Adres: De verzekeraars verzamelen veel data over inbraken en de veiligheid van wijken, zo kan het zelfs zijn dat uw buren meer moeten betalen voor hun autoverzekeringspremie omdat er een hoger risico is.
  • Parkeerplaats: Als u bijvoorbeeld een garage heeft kan u dit aangeven bij de verzekeraar of bij ons dan kan er in sommige gevallen worden gekeken of de premie omlaag kan.
  • Soort auto: De autosoort maakt ook dat het risico op diefstal hoog of laag kan zijn. Zo is de Volkswagen Golf een model dat vaker wordt gestolen in vergelijking met bijvoorbeeld een Fiat Panda.
  • Kleur van de auto: Roze, gele en oranje auto’s, worden het minst snel gestolen. Dit zou kunnen komen door de lage verkoopbaarheid van de auto of dat deze teveel opvalt.