Autodiefstal

In deze blog leggen wij u de verschillende stappen uit die u moet nemen bij autodiefstal.

STAP 1: Aangifte doen

Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie, dit kan via de telefoon de hele week bij het aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit van 7:00 tot 23:00 uur op 088 – 00 87 444. De politie meldt de autodiefstal vervolgens aan de RDW, hierna bent u niet meer aansprakelijk voor schade die door de dief wordt gemaakt en hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen. Bij het doen van de aangifte moet u de volgende informatie weten, meenemen:

  • Het kenteken van uw auto, kentekenbewijs
  • Het merk en type auto
  • Serienummers van spullen in de auto, denk hierbij aan: smartphone, radio, laptop
  • De kilometerstand van de auto
  • De dagwaarde van de auto
  • De locatie waar de auto is gestolen
  • Overige bijzonderheden van de auto zoals schades, soort audio radio, andere soorten velgen etc.

STAP 2: Voertuig als vermist opgeven

Via de stichting VbV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit) kan u uw auto als vermist opgeven, dit kan via de website en op 055 – 74 10 001 van 6:00 tot 24:00. Deze stichting is een initiatief van alle Nederlandse schadeverzekeraars, waarbij het doel is voertuig-, vaartuig-, werkmaterieel- en transportcriminaliteit te bestrijden. Ook als uw verzekering diefstal niet dekt dient u uw auto als vermist op te geven.

STAP 3: Melden bij de verzekeraar

Als laatste dient u de autodiefstal te melden aan de verzekeraar, dit kan via ons of op de website van de verzekeraar. Hierna wordt de auto afgemeld bij de RDW en hoeft u geen verzekeringspremie meer te betalen.

Hierna wordt er gekeken of je deze de kosten vergoed krijgt. De hoogte van de vergoeding en of u deze kosten vergoedt krijgt hangt af van de soort dekking en autoverzekering. Lees hierover de polisvoorwaarden of neem als u klant bent contact met ons op.

Auto gestolen in het buitenland

Als uw auto, motor of ander motorvoertuig in het buitenland gestolen is moet u direct aangifte doen bij de lokale politie. Het voertuig is waarschijnlijk nog daar in de buurt daarom dient u op locatie aangifte te doen. De diefstal wordt hierna ook internationaal bekend gemaakt.

U dient hierna bij diefstal in het buitenland dezelfde stappen te nemen als diefstal in Nederland, dus bewaar deze aangifte goed. U heeft deze bij het melden van de diefstal in Nederland, dan moet u doen zodra u terug bent. Hiervoor kan u bellen op het hiervoor gegeven nummer.

Is uw auto toch teruggevonden?

Mocht uw auto worden teruggevonden in een goede staat, dan wordt de diefstalmelding verwijdert uit het kentekenregister van de RDW. Hierna bent u weer verplicht om motorrijtuigenbelasting en de autoverzekeringspremie te betalen