Aanschafwaarderegeling

Tweedehands auto
Ook bij het kopen van een tweedehands auto is het verstandig om een autoverzekering af te sluiten. In tegenstelling tot bij een nieuwe auto moet u bij een tweedehands auto kijken naar de aanschafwaarderegeling. Met deze regeling krijgt u in het geval van total loss schade – onder enkele voorwaarden – het aankoopbedrag van uw auto terug via uw autoverzekeraar, wanneer u uw WA-verzekering heeft uitgebreid met een beperkt of volledig casco. Enkel een WA-verzekering is dus niet voldoende.

Nieuwwaarderegeling en aanschafwaarderegeling
Voor nieuwe auto’s is er een nieuwwaarderegeling, waarbij de meeste autoverzekeraars in het geval van total loss schade het gehele bedrag voor een nieuwe auto uitkeren. Deze regeling geldt echter niet bij tweedehands auto’s, waarvoor een aanschafregeling in het leven is geroepen. Met deze regeling kunt u binnen een bepaalde periode na de aanschaf van uw auto ook nog het aankoopbedrag terugkrijgen. Het maakt dus niet uit dat de auto wellicht in deze periode al minder waard is geworden. U moet dan wel kunnen bewijzen dat u uw auto bij een erkend garagebedrijf hebt aangeschaft door middel van bijvoorbeeld de aankoopbon. Wanneer uw autoverzekering geen aanschafwaarderegeling hanteert, krijgt u enkel nog de dagwaarde van de auto uitgekeerd.

Verschillende polisvoorwaarden autoverzekeraars

Ondanks dat steeds meer autoverzekeraars een aanschafwaarderegeling in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen, verschillen de voorwaarden wel veel van elkaar. Zo moet u rekening houden met de periode waarin de aanschafwaarderegeling geldig is, met de leeftijd van de auto, met het verkooppunt van de auto en de prijs die u heeft betaald.

Geldige periode
De aanschafwaarde is niet voor onbepaalde tijd geldig. Er zit meestal een maximale geldigheid aan vast van 1 tot 3 jaar. Wanneer u bijvoorbeeld een aanschafwaarderegeling afsluit van één jaar, dan verloopt deze regeling na één jaar. Na deze tijd keert men de dagwaarde uit in plaats van de aanschafprijs.

Leeftijd auto
Enkele verzekeraars hebben als voorwaarde bij het afsluiten van een aanschafwaarderegeling dat uw tweedehands auto niet ouder mag zijn dan een bepaald aantal jaar. Er zijn echter ook autoverzekeraars die geen maximale leeftijd hanteren om deze verzekering af te kunnen sluiten.

Verkooppunt auto
Bij sommige verzekeraars kunt u alleen een aanschafwaarderegeling afsluiten wanneer u uw tweedehands auto hebt aangeschaft bij een merkdealer of een BOVAG erkend bedrijf. Niet alle autoverzekeraars stellen deze eis.

Prijs auto
Ook is er bij autoverzekeraars met een aanschafwaarderegeling een verschil tussen de eisen die ze stellen aan een maximale aanschafprijs van uw tweedehands auto. Let op dat er autoverzekeraars zijn die een maximum bedrag hanteren. Toch zijn er ook autoverzekeraars die geen eis stellen aan het aanschafbedrag.

Bij het afsluiten van een aanschafwaarderegeling bij uw autoverzekeraar dient u er dus op te letten welke voorwaarden van toepassing zijn. Daarnaast kennen niet alle autoverzekeraars deze regeling.