Autoververzekering afsluiten
Wanneer u een (nieuwe) autoverzekering gaat afsluiten heeft u de keuze uit verscheidene dekkingen. Zo kunt u kiezen voor alleen een WA-verzekering, een WA-verzekering in combinatie met een beperkt casco dekking en een WA-verzekering uitgebreid met een volledig casco dekking. U kunt uw keuze laten afhangen van het bouwjaar en de dagwaarde van uw auto op het moment van het afsluiten van de verzekering.

WA-verzekering
Uw auto moet minimaal WA verzekerd zijn, dit is wettelijk verplicht. Een WA-verzekering wordt daarom ook wel een wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering genoemd, maar mag niet verward worden met een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (voorheen WA genoemd). Een WA-verzekering is altijd de basis van uw autoverzekering. Met deze verzekering wordt de schade die u met uw auto bij een ander heeft gemaakt gedekt. Schade aan uw eigen auto valt hier niet onder. Hiervoor moet dan aanvullend een beperkt- of volledig casco dekking worden afgesloten.

Beperkt casco
Het is niet verplicht om een beperkt casco naast uw (verplichte) WA-verzekering af te sluiten, maar is bij een niet al te oude wellicht wel aan te raden. U bent met een beperkt casco namelijk ook (aanvullend) verzekerd voor schade aan uw motorvoertuig bij aanrijdingen met dieren, brand, diefstal, hagel, ruitbreuk en storm. Met een volledig casco worden deze dekkingen nog verder uitgebreid.

Keuzehulp autoverzekering
Wanneer u twijfelt over wat de juiste autoverzekering is voor uw auto, kijkt u dan goed naar het bouwjaar en de dagwaarde van uw voertuig. Hoe ouder uw auto, hoe aannemelijker het is om voor een minder uitgebreide verzekering te kiezen. De volgende richtlijnen kunnen u wellicht verder helpen met het maken van de juiste keuze.

  • Wanneer uw auto tussen de 0 en 5 jaar oud is het aan te raden om voor een allrisk autoverzekering te kiezen. Hiermee bent u WA verzekerd uitgebreid met een volledig casco.
  • Bij een auto met een leeftijd tussen de 6 en 10 jaar kiezen de meeste bestuurders voor een WA-verzekering in combinatie met een beperkt casco, ook wel WA plus genoemd.
  • Bij een auto ouder dan 10 jaar wordt er vaker gekozen voor enkel een WA-verzekering, aangezien de dagwaarde van zo’n auto vaak niet erg hoog meer ligt.