Als aanvullende verzekering bij de autoverzekering is er de de rechtsbijstandverzekering. Er zijn drie soorten aanvullende rechtsbijstandverzekeringen:

  • Rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen
  • Verkeersrechtsbijstandverzekering
  • Verhaalsrechtsbijstandverzekering

Elk van deze aanvullende verzekeringen hebben verschillende dekkingen die in dit artikel besproken zullen worden.

Aanvullende rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen
Bij het afsluiten van een autoverzekering is het mogelijk om deze aan te vullen met een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen. Deze aanvullende dekking houdt in dat u bij een conflict over uw auto recht hebt op deskundige rechtshulp en juridisch advies. Deze hulp zou u bijvoorbeeld kunnen inschakelen wanneer u betrokken raakt bij een verkeersongeluk met meerdere auto’s en de zaak voor de rechter moet verschijnen om een schuldige te kunnen aanwijzen. De kosten die bij zo’n rechtszaak worden gemaakt kunt u met deze aanvullende verzekering terugkrijgen, wanneer een ander aansprakelijk wordt gehouden. Vergoede kosten waar u aan kunt denken zijn het gebruik van advies van deskundigen en getuigen, expertise-, gerechts- en advocaatkosten. Als u de rechtszaak verliest krijgt u ook de proceskosten van de tegenpartij alsnog vergoed.

Aanvullende verkeersrechtsbijstandverzekering
Wanneer u al een verkeersrechtsbijstandverzekering hebt afgesloten is een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen niet nodig. Met een rechtsbijstandverzekering voor verkeer bent u namelijk al verzekerd voor conflicten die ontstaan als voetganger, fietser, bestuurder van een motor én van een auto. Deze aanvullende verzekering is dus uitgebreider, u krijgt meer verschillende soorten rechtshulp aangeboden. Daarnaast is het afsluiten van een verkeersrechtsbijstandverzekering in de meeste gevallen goedkoper dan een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen.

Rechtsbijstandverzekering

Aanvullende verhaalsrechtsbijstandverzekering
Soms krijgt u ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een verhaalsrechtsbijstandverzekering. Let op dat u met deze aanvullende verzekering enkel rechtshulp krijgt aangeboden bij het verhalen van schade, waaronder letsel- en/of autoschade. Een verhaalsrechtsbijstandverzekering vergoedt dus minder soorten rechtshulp dan een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen.

Voorbeelden
Een rechtsbijstandverzekering is handig in verschillende gevallen:

  • wanneer de tegenpartij u aansprakelijk stelt voor een verkeersongeval, maar de schuld bij een andere bestuurder ligt en u uw onschuld wilt verdedigen
  • wanneer u zelf de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen voor het veroorzaken van een verkeersongeluk en u de hierbij opgelopen letselschade en/of materiële schade wilt verhalen bij de tegenpartij
  • wanneer u hulp nodig heeft van een deskundige om de opgelopen schade vast te leggen
  • wanneer u juridische hulp nodig heeft bij strafvervolging, omdat u schuldig wordt bevonden voor het veroorzaken van een verkeersongeluk (of het maken van een verkeersovertreding)
  • wanneer u in conflict bent met een BOVAG aangesloten autodealer of garage over bijvoorbeeld onderhoud, aankoop of verkoop van uw auto.