Schadeverzekering voor inzittenden
Wanneer u zich als bestuurder bij uw autoverzekering aanvullend verzekerd voor een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) worden na een verkeersongeval zowel letselschade als materiële schade (zoals kleding en bagage) vergoed aan u en uw medepassagiers. Het bedrag dat door uw autoverzekeraar wordt uitgekeerd staat – in tegenstelling tot bij een ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI) – gelijk aan de werkelijk geleden schade.

Vergoeding
Niet alleen u als bestuurder krijgt de kosten bij een schadeverzekering voor inzittenden voor de schade gedekt, maar ook uw medepassagiers die zich op het moment van het ongeluk in uw auto bevonden. Ook wanneer u verantwoordelijk bent voor het ongeluk, krijgt u de schade uitgekeerd. Ondanks dat u met een schadeverzekering voor inzittenden een bedrag uitgekeerd krijgt dat gelijk staat aan de werkelijk geleden schade, zit er toch een maximum aan dit bedrag.

Schade
Aan wat voor een schade kunt u denken na een verkeersongeval? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u na het ongeluk niet meer in staat bent om nog langer uw baan uit te oefenen. Hierdoor heeft u geen inkomen meer en wellicht moeten er ook – afhankelijk van uw gesteldheid – aanpassingen in het huis worden gemaakt. Daarnaast krijgt u in zo’n geval ook naar alle waarschijnlijkheid te maken met medische en/of huishoudelijke hulp. Tot slot vallen ook smartengeld en een vergoeding bij overlijden onder de schadeverzekering voor inzittenden.

Medepassagiers
Ook verzekert u met de schadeverzekering voor inzittenden uw medepassagiers. Als medepassagier krijgt u via de WA-verzekering van de bestuurder (of schuldige partij) altijd letselschade vergoed, maar hier kan zeer veel tijd overheen gaan. Daarnaast krijgt u via een WA-verzekering in sommige gevallen minder geld terug dan bij een schadeverzekering voor inzittenden. Dit is bijvoorbeeld in het geval van het niet dragen van een gordel ten tijde van het ongeluk of wanneer u bewust bij een bestuurder in de auto bent gestapt terwijl deze onder invloed was van alcohol of drugs. Met een schadeverzekering voor inzittenden doet het er niet toe wie de schuldige is en krijgt u veel sneller uw schade vergoed.

Advies
Wanneer u bij uw autoverzekeraar de keuze krijgt tussen het afsluiten van een ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI) of een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) is het aan te raden om voor een schadeverzekering voor inzittenden te gaan. Dit omdat deze aanvullende verzekering (SVI) de werkelijk geleden schade vergoed en niet alleen een vast bedrag voor letselschade. Bij een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) krijgt u ook materiële schade vergoed en hoeft u bovendien niet blijvend invalide te raken of te overlijden voordat u een bedrag krijgt uitgekeerd.