Total loss
Uw auto wordt total loss verklaard wanneer deze na een ongeluk dermate is beschadigd dat deze niet meer te gebruiken is (zonder reparatie). Er wordt onderscheid gemaakt tussen economisch total loss en technisch total loss.

Economisch total loss
Bij economisch total loss is de schade aan uw auto groter dan de waarde van uw auto. Wanneer u uw autoverzekeraar inlicht, stuurt deze een schade-expert bij u langs. De schade-expert bepaalt dan de waarde van uw auto vóór en van na het ongeluk. De hoogte van de waarde voorafgaand aan het ongeluk is te bepalen aan de hand van het type auto, het bouwjaar, de kilometerstand en de staat van onderhoud. De hoogte van de waarde van de auto na het ongeluk wordt bepaald door middel van opkopers. Verschillende opkopers mogen bieden op (alle nog bruikbare onderdelen van) de auto en het hoogste bod bepaalt vervolgens de zogenaamde restwaarde.

Wanneer de kosten voor de reparatie lager zijn dan de waarde van uw auto voor het ongeluk min de restwaarde, zal uw autoverzekering u deze reparatiekosten uitbetalen. Als de reparatiekosten echter hoger uitkomen dan de waarde van uw auto voorafgaand aan het ongeluk min de restwaarde, dan wordt uw auto economisch total loss verklaard. De opkoper betaalt in dit geval de restwaarde en de verzekering de overige reparatiekosten.

Technisch total loss
Het kan ook zijn dat uw auto technisch total loss wordt verklaard. Dit wil zeggen dat uw auto na een ongeluk dermate is beschadigd dat deze niet meer gerepareerd kán worden. Hierdoor is de restwaarde zeer laag. Uw autoverzekeraar zal u in dit geval de waarde van de auto van vóór het ongeluk uitkeren.